in englishAuf deutschmagyarul
Kapcsolat | Sajtószoba | Oldaltérkép
Ön itt áll: Aktuális > Hírek

Kerékpárral főzdéről főzdére

2008.07.23.

A pálinkatörvény szeptember közepére várható elfogadása előtt néhány héttel a hungarikumnak számító minőségi pálinkákra kívánja felhívni a figyelmet az oroszlányi Vasi Csaba, aki 14 nap alatt kerékpáron látogatja végig Magyarország 37 pálinkafőzdéjét.

2008 a pálinka éve – vallják a pálinkaszakemberek, hiszen 2008. május 20-tól a magyar gyümölcs- és törkölypálinka az Európai Unió teljes területén földrajzi árujelző oltalom alá került, a közelmúltban pedig az Országgyűlés elfogadta a pálinkatörvény tervezetét, mely szabályozni fogja a pálinka előállítását, minősítését, kiszerelését, forgalomba hozatalát és megnevezés-használatát, továbbá a pálinka előállításával és ellenőrzésével kapcsolatos szakigazgatási feladatokat és hatásköröket. A törvény jelentőségét növeli, hogy a szakmai szervezetek összefogásával, az ő kezdeményezésükre született meg. Az EU jóváhagyása, valamint a magyar parlament zárószavazása után a törvény értelmében megalakul a Pálinka Nemzeti Tanács, a Pénzügyminisztérium pedig bevezeti az eltérő színű pálinkazárjegyet, melynek célja az lesz, hogy megkülönböztesse a pálinkát a szeszes italoktól és az egyéb párlatoktól. Szintén az idei év fejleménye, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter több évtized eltelte után újra meghirdette a pálinkagyártás és -forgalmazás beruházási támogatási pályázatát, mely kapcsán a főzdék fejlesztésére lehet EU-s támogatást igényelni.

Vasi Csaba, a Magyar Pálinka Lovagrend tagja harmadik alkalommal kerekezik végig az országon, és látogatja meg a legjelentősebb főzdéket. Idei útja során 37 gyümölcs- és törkölypálinkát előállító vállalkozást keres fel. A Pannonhalmáról július 27-én, vasárnap induló 14 napos út célja, hogy a minőségi magyar pálinkák kiválóságára és egyediségére, valamint a kulturált pálinkafogyasztásra irányítsa a figyelmet. A túra mindezek mellett ízelítőt ad a leendő országos pálinkaút-hálózat legfontosabb állomásaiból is, népszerűsítve a termékeket, a főzőmestereket, a vállalkozásokat is. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy Vasi Csabához több helyen pálinkabarát kerékpáros csapatok is csatlakoznak egy rövid időre, és fogadásánál számos helyszínen jelen lesz a település polgármestere is.

A sportembert összesen csaknem 2300 kilométeres útja során egy operatőr kíséri. Minden meglátogatott főzdéről kisfilm készül, melyekből év végére összeáll az ország legátfogóbb pálinka- és főzdegyűjteménye. A filmben kiemelt helyet kap majd Magyarország hét eredetvédett pálinkakülönlegessége: a Szatmári Szilvapálinka, a Szabolcsi Almapálinka, a Kecskeméti Barackpálinka, a Békési Szilvapálinka, a Gönci Barackpálinka, az Újfehértói Meggypálinka és a Göcseji Körtepálinka, valamint számos más pálinkaspecialitás, mint például a Bolyhos Ágyas Pálinkák. A szervezők a későbbiekben egy útikönyv kiadását is tervezik.

A kéthetes kerékpárút 2008. augusztus 9-én Ozorán ér véget, ahol a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szervezésében egész nyáron át zajló reneszánsz ünnepségsorozat részeként ezt a napot a pálinka napjává nyilvánítják. A rendezvényen a pálinkáról szóló előadások, valamint 22 pálinkafőzde várja majd a pálinkabarátokat.

A kerékpáros pálinkatúrán készített fotókat és a forgatott anyag első részleteit a www.palinkaoldal.hu weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

A "Kerékpárral főzdéről főzdére"-túra fő szervezője az Agrármarketing Centrum, fővédnöke és koordinátora a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület. Az út a Pálinka Nemzeti Program keretein belül valósul meg.

További információ:
Vasi Csaba, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesülete tiszteletbeli tagja – 06 30 645 2839
Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesülete nagymestere – 06 20 934 9549

Forrás: www.palinkaoldal.hu

vissza

„Nem tudok írni vidám verset, ritkán mosolygok, gyakran iszok, pálinkába fojtok minden keservet”
Koncz Gábor  
Palinkasarok