in englishAuf deutschmagyarul
Kapcsolat | Sajtószoba | Oldaltérkép
Ön itt áll: Aktuális > Rólunk írták

Dunai Hajós Pálinka

2008.06.21.

Dunavecse a fővárostól egyórányira található ötezer lelkes városka, több évszázados református templommal, csodálatos ligetekkel, a Fűzvölgyi-csatorna és a Duna ölelésében. A település leghíresebb alakja Petőfi Sándor szülei laktak itt, vitték a kocsmát és a mészárszéket, míg az ifjú költő Zsuzsikának udvarolt, mielőtt még beállt volna vándorszínésznek.

Itt született Jean Tóth festőművész, aki Franciaországban lett ismert, és a világhírű fotóművész, Andre Kertész. Akad olyan is, ki itt pihen örök nyugalomban: Vikár Béla, a neves zenetudós és műfordító, kinek legismertebb műfordítása a Kalevala, emlékműve pedig a róla elnevezett közösségi ház előtt áll. A városkát körbeveszik a gyümölcsösök, több pálinkánk alapanyaga is közvetlenül innen származik. Petőfi maga sem vetette meg a jófajta itókát, s jó szívvel emlékezett meg Dunavecséről is, híres verse ma a község himnusza: "Kis lak áll a nagy Duna mentében, / Oh mi drága e lakocska nékem! / Könnyben úszik két szemem pillája, / Valahányszor emlékszem reája".

A pálinkafőző üzem 2007 júniusában kezdte meg működését. Termékeit Dunavecse évszázados gyümölcstermelő hagyományaira, az itt termett gyümölcsök egyedi ízvilágára, kimagasló beltartalmi értékére és természetesen kiváló technológiai háttérre támaszkodva (Ruszkai&Ruszkai Kft.) készíti.

A Vecse Komplex Kft tulajdonosainak és szakembereinek hitvallása szerint a pálinka és a Duna régóta kölcsönhatásban állnak egymással. A régi időkben kereskedelmi hajók szállították a Duna menti, gazdagon termő földekről a gyümölcsöt, s az abból készített pálinkát. A Dunai Hajós pálinkát készítő csapat azon dolgozik, hogy ez a régóta élő szimbiózis ne csak fennmaradjon, hanem tovább is fejlődjön, öregbítve ezzel a nemes magyar ital és a folyó kapcsolatát.

A Vecse Komplex pálinkafőző üzem tulajdonosainak és dolgozóinak szlogenje: "Mi nem a Duna vizét isszuk." A 2007-ben készített Dunai Hajós törkölypálinka 2008-ban az osztrák Destillata nemzetközi pálinkafesztiválon bronzérmet nyert, s ezzel bizonyította, hogy már az első évben sikerült kiváló minőséget előállítani. 2008-ban Gyulán a pálinkafesztiválon a törköly és a barack is bronzérmes lett a Dunai Hajós pálinkák közül.

S most szóljunk részletesebben a termékekről.

ALMA: Utánozhatatlan zamatokkal bíró, négy fajta alma válogatott terméséből készült pálinka. Ízeit, illatait fahordós érlelést követően zárták palackba.

BARACK: Dunavecse gyümölcsöseiben termelt sárgabarack válogatott terméséből készült pálinka. Magában hordozza a gyümölcsösség teljes ízharmóniáját, valamint szegfűszegre emlékeztető illatát.

SZILVA: Heves megye gyümölcsöseiben termelt zamatos szilva válogatott gyümölcséből készült pálinka. Illatában, ízében - a gondos lepárlásnak köszönhetően - sikerült megőrizni az érett gyümölcs telt fűszerességét, mandulás magzamatát, amit a fahordós érlelés varázsolt ellenállhatatlan karakterűvé.

MEGGY: Dunavecse gyümölcsöseiben termelt érdi "jubileum" meggy válogatott terméséből készült illatos pálinka, amely megőrizte a gyümölcs tiszta ízét. Bármely hölgy szívét felhevíti!

TÖRKÖLY: A szabadszállási Birkás Pincészet 2007-es évjáratú, kiváló minőségű kékfrankos szőlőjének kíméletesen kipréselt törkölyéből készült kisüsti pálinka. Magában hordozza a szőlő gyümölcsösségét, a fajtára oly jellemző különleges fűszerességét. Ínyenceknek!

A piacon már megjelentek a Dunai Hajós ágyaspálinkák is, háromféle ízben: barack, szilva és meggy. Nagyon szeretik a fogyasztók. Szintén fontos hír, hogy 0,05-ös kiszerelésben is kaphatók a Dunai Hajós pálinkacsalád tagjai.

A Dunai Hajós pálinkák népszerűsítésében nagy szerepet vállal Koncz Gábor, Kossuth-díjas színművész. Az egykor oly népszerű Dunai Hajós című filmnek ő volt a főszereplője, innen származott a remek ötlet az együttműködésre.

Az üzemben eseti jelleggel bérfőzési lehetőséget is biztosítanak a gyümölcstermelő gazdák részére. Pálinkafőzőnk kétlépcsős kisüsti rendszerű lepárló berendezés, a művelet teljes folyamatát számítógép segítségével irányítják.

A Dunai Hajós pálinkákat több nagykereskedő forgalmazza országosan. Közülük is ki kell emelni a Kalober Kft-t, a Méta Kft-t és a Szicsek-féle Pálinkaházat, amelynek Budapesten a belvárosban, a Rákóczi úton van üzlete.

Aki érdeklődik a Dunai Hajós pálinkák iránt, az vegye fel a kapcsolatot a Vecse Komplex Kft.-vel az alábbi elérhetőségeken. Hamarosan már működik a hivatalos website is a www.dunaihajospalinka.hu címen.

Forrás: Bor Hírlap

vissza

„Barátság és Szerelem egyik, mint másik, Pálinkával együtt egészségre válik!”
Koncz Gábor  
Palinkasarok